Páginas

Formats de venda de la Lletllet

Receptes

  1. COM FER TEL
  2. CREMA
  3. FLAM
  4. LLET MERENGADA
  5. MATÓ AMB QUALL
  6. NATILLES
  7. MATÓ AMB LLIMONA
  8. LICOR DE LLET
  9. LLET FREGIDA
  10. PASTÍS DE MATÓ AMB MADUIXOTS




–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

COM FER TEL

 http://lletllet.com/imagenes/receptes/tel.jpg

Per obtenir tel, bulliu un parell de litres de llet llet de vaca vaca en un ansat o olla. Poseu-la a refredar sense remenar a temperatura ambient. Quan hagi disminuït la temperatura (al cap d’un parell d’hores), poseu-la dins de la nevera.
Passades unes 24 hores trobareu una capa de tel a la superfície.
Us aconsellem que feu una torrada, hi poseu el tel a sobre i una mica de sucre per sobre el tel... no heu menjat mai una cosa més bona!







CREMA

http://lletllet.com/imagenes/receptes/crema.jpg 

Posar a escalfar un litre de llet llet de vaca vaca amb tres cullerades de sucre, juntament amb una branca de canyella o una pela de llimona, segons es prefereixi. Escalfar fins arrancar el bull. Quan comenci a bullir, treure del foc i deixar-ho refredar a temperatura ambient.
Un cop refredat, afegir els 8 rovells d’ou batuts i mitja cullerada de midó de blat de moro (marques com Potax o Maizena).
Colar la barreja.
Seguiment tornar a posar al foc i anar remenant fins que noteu que s’espesseixi. Justament en aquest moment, apagar el foc. Seguir remenant. S’anirà espesseint. Seguir remenant uns minuts. Seguidament, abocar la crema a una plata fonda o plats individuals. Deixar reposar a temperatura ambient i guardar a la nevera.
Recepta de Juanita Vilalta.






FLAM

http://lletllet.com/imagenes/receptes/flam.jpg

Posar a escalfar un litre de llet llet de vaca vaca amb tres cullerades de sucre i una branca de canyella o una pela de llimona, segons es prefereixi. Escalfar fins arrancar el bull. Quan comenci a bullir, treure del foc i deixar-ho refredar a temperatura ambient.
Un cop refredat afegir 4 rovells d’ou i 5 ous complerts, tots ben batut prèviament. Remenar la barreja suaument.
Torrar en un ansat a part el sucre, fins cremar-lo. Deixar-ho refredar fins que es solidifiqui.
Colar la barreja de la llet, els ous i el sucre posant-lo ja dins l’ansat que conté el sucre sòlid. Al colar-ho, eliminarem la pela de llimona o la branca de canyella, i la resta d’impureses.
Seguidament posar el recipient dins el forn al bany maria durant una hora a 170ºC. Retirar del forn. Passat aquest temps, apagar el forn i deixar-ho dins. Un cop refredat, buidar el flam.
Mantenir en refrigeració.
Recepta de Juanita Vilalta.








LLET MERENGADA

http://lletllet.com/imagenes/receptes/lletMerengada.jpg

Bullir un litre de llet llet de vaca vaca juntament amb 300 g de sucre, la pell d’una llimona i mitja branca de canyella. Bullir durant tres minuts. Batre a punt de neu set clares d’ou. Quan la llet està tèbia, tirant cap a freda, es treu la canyella i la pell de llimona i es barreja amb les clares a punt de neu (s’ha d’incorporar, no es por barrejar massa fort). Es posa al congelador i cada dues hores es va barrejant, per incorporar les clares amb la llet (no barrejar massa fort). Això s’ha d’anar fent successivament fins a vuit hores. Es pot servir com a granissat o com a gelat, tot depèn de la temperatura.
Recepta de Maria Bosch i Vilalta.




MATÓ (utilitzant QUALL)

http://lletllet.com/imagenes/receptes/matoQuall.jpg

El producte utilitzat per tallar la llet és quall animal, que es pot comprar a la farmàcia, per exemple de la marca Cuajo Productos Nevi. Normalment aquests productes porten indicacions d’ús. Posar a escalfat un parell de litres de llet llet de vaca vaca. Anar remenant per homogeneïtzar la temperatura. Amb un termòmetre mesurar quan està a 37ºC i retirar del foc. Es pot fer sense termòmetre si es té idea aproximada de la temperatura, aquell moment en que la llet és tèbia. Si es treballa amb llet passa calenta, no es talla perquè el quall perd l’activitat com a conseqüència de l’elevada temperatura (s’inactiva per sobre els 42ºC). Afegir un pols del quall (segons les instruccions de l’envàs). Remenar molt bé i deixar reposar tapat a temperatura ambient. Un cop la llet s’ha gelificat (al cap d’unes hores), tombar-ho en un drap i posar a escòrrer penjat o sobre un colador, dins de la nevera. En aquest cas, a diferència del mató fet amb llimona, la llet es gelifica i com que conté aigua al seu interior, té un textura més amorosa. De tota manera, com més dies es deixa escorrent, més eixut queda. El rendiment, al contenir aigua, és més elevat que quan es talla amb llimona. Es poden obtenir 150 g per litre de llet. Servir fred de la nevera, acompanyat de sucre, mel o codony.







NATILLES

http://lletllet.com/imagenes/receptes/natilles.jpg

Batre els rovells de sis ous i barrejar-los amb 200 g de sucre. Reservar una tassa de llet llet de vaca vaca a temperatura ambient per barrejar amb 30 g de maizena. Seguidament posar a bullir la resta del litre de llet, amb una pela de llimona i una branca de canyella. Quan està començant a bullir, afegir la barreja dels rovells i el sucre i la de la llet freda i la maizena prèviament barrejada. Seguir remenant fins que s’espesseixi. Retirar del foc. Abans de passar-ho al bol, recomanem posar una galeta Maria a la base de cada un d’ells. Distribuir la natilla a cada bol. Guardar a la nevera.
Recepta de la Sra.Pietat.




MATÓ (utilitzant LLIMONA per tallar la llet)

http://lletllet.com/imagenes/receptes/mat%C3%B3-amb-llimona.jpg

Es tracta d’una manera molt senzilla de tallar la llet, ja que la llimona està molt a l’abast, comparat amb el quall animal o la flor de cardo. Porteu a punt d’ebullició un parell de litres de llet llet de vaca vaca. En aquest moment, tireu unes gotes de llimona i remeneu. Veureu com la llet es talla. A continuació es posa a escórrer amb un colador fi, o amb una tela de roba. El rendiment que s’obté és de 100 g cada litre de llet. La llet es talla per una precipitació de la proteïna. Per tant el resultat és un mató amb baix contingut d’aigua, bastant eixut. Com més temps es deixa escórrer, més eixut queda.







LICOR DE LLET

http://lletllet.com/imagenes/receptes/licor-de-llet.jpg

En una olla, posar un litre de llet llet de vaca vaca juntament amb un litre d’oruxo, un quilo de sucre, les peles de quatre taronges, la d’una llimona, mig litre d’aigua i un grapat d’ametlles crues sense pela. Deixar reposar tapat quaranta dies a temperatura ambient. S’ha de colar amb colador de roba abans de posar-lo en una ampolla. Servir molt fred.
Recepta de la Sra. Pietat.







LLET FREGIDA

http://lletllet.com/imagenes/receptes/lletFregida.jpg

Reservar un got de llet llet de vaca vaca a temperatura ambient. Seguidament posar a bullir la resta del litre de llet, amb una pela de llimona, sis cullerades soperes de sucre i una branca de canyella. A la llet del got, afegir dotze cullerades de midó de blat (Maizena) i remenar fins a dissoldre totalment. Quan comença a bullir la llet, afegir la barreja del got i seguir remenant fins que la mescla s’espesseix. Abans no es refredi, treure la canyella i la pela de llimona i posar-ho en una safata de manera que la pasta tingui un parell de centímetres d’alçada. Deixar refredar i tallar a quadrats d’uns 4 x 4 cm. Arrebossar cada dau en ou i fregir-los en oli abundant i calent. Un cop fregits, arrebossar en una barreja de sucre i canyella en pols. Servir fred.
Recepta d' Emilio, cuiner del Bar Pippers de Girona.







PASTÍS DE MATÓ llet llet AMB MADUIXOTS 

http://lletllet.com/imagenes/receptes/pastisMato.jpg

INGREDIENTS:

5 matons de Llet Llet
3 ous
2 iogurts naturals
2 envasos de iogurt plens de Llet Llet
2 envasos plens de farina
1 envàs i mig de sucre (o dos si agraden els pastissos ben dolços)
1 sobre de llevat Royal


PREPARACIÓ:

Pre escalfar el forn a 200º.

Posar tots els ingredients en un vas de batedora i batre durant un minut fins a obtenir una barreja homogènia.

Posar la barreja en un motllo prèviament engreixat amb mantega i enfarinat, o folrat amb paper de forn.

Posar el pastís al forn durant uns 40-50 minuts. Si la superfície està daurada però li falta temps de cocció, tapar el pastís amb paper de plata. Comprovar la cocció punxant el centre del pastís. Quan l’utensili que feu servir per punxar surti net, el pastís ja estarà cuit.

Un cop fred, es pot cobrir la superfície amb confitura de maduixa, posar els mitjos maduixots per sobre i es pot donar brillantor amb un almívar.